Per sortir faci Click sobre la fletxa blava de retrocedir de la part superior de l'esquerra

dimarts, 17 de maig del 2011

Mou-te Resum del Programa


Definició d’envelliment actiu i d’envelliment saludable

L’envelliment saludable es defineix com el procés d’optimitzar les oportunitats de salut física, mental i social que permetin a la gent gran participar activament en la societat sense patir discriminació i gaudir d’una qualitat de vida bona i independent.

Aquest concepte és molt semblant al d’envelliment actiu promogut per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i entès com el procés d’optimització de les oportunitats de participació, salut, benestar i seguretat de totes les persones a mesura que avança el cicle de vida. Davant d’una concepció encara avui molt arrelada segons la qual envellir implica passivitat i dependència, el nou paradigma posa l’accent en l’autonomia, els drets socials i la vinculació relacional de la gent gran.

Envellir de forma activa i saludable significa gaudir d’autonomia, és a dir, tenir control sobre un mateix i capacitat de definir les pròpies necessitats i d’actuar d’acord amb aquesta percepció. Implica, no només fer les coses per un mateix, sinó tenir el control sobre com es fan, i això requereix disposar de la informació necessària per decidir.
El model biopsicosocial: L'ésser humà, un ésser psicosocial
La persona és un ésser multidimensional, global integrat en una estructura física (dimensió biològica) una sèrie de funcions psíquiques, comportaments i emocions (dimensió psíquica) i immers en diferents àmbits (família, amistats, comunitat), en els que es relaciona (dimensió social). Aquestes tres dimensions indivisibles i interrelacionades configuren la persona com un ésser biopsicosocial
MOU-TE  incorpora un conjunt de tallers, amb activitats tant físiques com mentals, que es centren en la prevenció i la promoció de la salut i el manteniment de l’autonomia, en el marc del model biopsicosocial, per facilitar la qualitat de vida de les persones grans.
Objectiu general
L’objectiu general és l’estimulació, potenciació i manteniment del màxim nivell de qualitat de vida i d’autonomia en la realització i manteniment de les activitats de la vida diària (ABVD), tant dins l’entorn familiar i social com en el comunitari.
Objectis específics
1.   Conèixer tots aquells aspectes relacionats amb el procés d’envelliment per poder comprendre la seva situació actual
2.   Trencar estereotips sobre l’ activitat mental i l’ edat, i estimular el pensament positiu 
3.   Adquirir uns aprenentatges que estimulin les persones a viure amb salut i benestar, a través de pautes i hàbits que permetin afrontar l’ envelliment de forma digna.  
4.   Millorar l'autoestima, confiança, tolerància, comprensió, comunicació, escolta i col•laboració de les persones participants. 
5.   Promocionar l’envelliment actiu amb activitats físiques per mantenir i millorar el desenvolupament personal, i estimular la creativitat i motivació. 
6.   Conscienciar sobre el propi cos, la seva cura i les eines d’autocontrol. 
7.   Conèixer i valorar la utilització de les diferents ajudes tècniques compensatòries, així com la adequació i reestructuració de l’entorn domiciliari per tal de millorar la qualitat de vida i la realització de les ABVD (Activitats Bàsiques de la vida diària)
8.   Potenciar l’endarreriment o atenuació de la manca d’autonomia personal.

MOU-TE: Continguts

Conceptes i eines per al desenvolupament i benestar personal 
1.   Envelliment i vida activa
2.   Autoconcepte
3.   Autoestima
4.   Assertivitat
5.   El son
6.   La respiració
7.   Tècniques de relaxació
8.   Les ajudes tècniques compensatòries
Funcions cognitives 
1.   Atenció
2.   Memòria
3.   Funcions Executives
4.   Llenguatge

Funcions sensorials  
1.   El Tacte
2.   La Vista
3.   L’oïda
4.   L’olfacte i el gust 
Funcions motrius
1.   Marxa
2.   Equilibri Dinàmic
3.   Equilibri Estàtic
4.   Flexibilització
5.   Tonificació
6.   Lateralitat i Coordinació

Xavier Joan, Sílvia Fantou, Lourdes García

Per sortir faci Click sobre la fletxa blava de retrocedir de la part superior de l'esquerra